Äntligen val i Kongo

Egentligen borde denna ledarsida skriva om Kongo varje dag. Så allvarlig är nämligen situationen. Folk dör i massor, i total tysthet.

Nyheterna från omvärlden har de senaste tre veckorna dominerats av Israels anfall mot Gaza och Libanon där nu över 500 människor har dött. Innan anfallet låg fokus på Irak där FN uppger att 100 personer om dagen dör på grund av oroligheterna. I Kongo dör 1200 människor om dagen i följderna av ett krig som tagit livet av mer än fyra miljoner människor sedan det inleddes 1998. Det är det blodigaste kriget sedan andra världskriget. Det händer nu, och ingen bryr sig.

Ok, att ingen bryr sig är en överdrift. Det finns organisationer, skribenter och journalister som gör vad som står i deras makt för att få omvärlden att lyfta på ögonbrynen och hjälpa landet mot fred och utveckling. Men det är tragiskt när det dagliga dödstalet är högre än det antal personer i Sverige som ens ägnat landet en tanke. Hur kan detta komma sig, varför bevakar de svenska medierna vissa konflikter så bra samtidigt som man fullständig struntar i andra?

Historiskt val på söndag
På söndag är det tänkt att det ska bli val i Kongo. Det första flerpartivalet på 40 år. Segrare blir troligen Joseph Kabila, den ende som på allvar är känd över hela landet. Han har lett övergångsregeringen de senaste åren.

Protester och våldsamheter i landet har ökat oron över att valet inte ska kunna hållas eller att resultatet inte ska respekteras vilket skulle kunna leda till att kriget igen ska bryta ut.
Senast Kongo utsåg en premiärminister i demokratiska val var i samband med självständigheten 1960. Då mördades han av Belgiska agenter. CIA hade liknande planer men Belgien hann alltså före.

Patrice Lumumba hette mannen som kunde ha blivit den samlande kraften som jättelandet Kongo hade behövt. Han hade stora visioner om den afrikanska kontinentens nyvunna frihet och framtid.
Det blev för farligt för västliga intressen. Mordet på Lumumba satte Kongo på det spår som vi idag ser resterna av.

Trettio år med en korrumperad, USA-stödd diktator vid namn Mobuto och utländsk plundring av Kongos rika naturresurser av västerländska företag har skapat den absoluta motsatsen till Lumumbas stolta afrikanska drömsamhälle.

Dags att betala tillbaka
Där det idag alltså dör 1200 människor om dagen, hälften av dem är barn. De dör till följd av det krig som pågått i tysthet framför våra ögon. Det är dags att omvärlden betalar tillbaka sina skulder till Kongo.
Landet förtjänar allt stöd efter valet och EU och USA har ett särskilt ansvar. Men det krävs mer än att denna gång låta bli att döda valets segrare.

EU och USA måste aktivt stödja Kongos utveckling mot fred och stabilitet.
Under de kommande dagarna och i början på nästa vecka kommer Kongo att dyka upp i medierna.
Följ med i den bevakningen. Såväl DN som TT har duktiga journalister på plats.

Om valet går lugnt och demokratiskt till väga, kan denna helg vara det historiska ögonblick då vändpunkten äntligen kom till Kongo. ändpunkten då landet äntligen kunde börja sin väg framåt. Mycket värre än idag kan det knappast bli.
Kongo förtjänar framgång.

/Staffan Landin

Det här inlägget postades i Artiklar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Äntligen val i Kongo

  1. Mr WordPress skriver:

    Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in, and view the posts’ comments, there you will have the option to edit or delete them.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s