Vad gör regeringen för Västsahara?

På FN:s karta över koloniserade länder, finns idag bara en röd prick i Afrika. Det är landet Västsahara på Afrikas västkust, mellan Marocko och Mauritanien. När Spanien lämnade landet 1975 tog dessa två grannländer över ockupationen, Mauritanien lämnade landet efter ett kostsamt motståndskrig och kvar som ockupanter är idag Marocko.

Intresset och insatserna för att lösa konflikten och ge frihet år det Västsahariska folket är pinsamt långt. Regeringens hemsida om Västsahara visar detta med icke önskvärd tydlighet.

FN har försökt hålla en folkomröstning sedan 1991 men Marocko har hela tiden vägrat, trots ett periodvis enhälligt stöd från FN och omvärlden för en folkomröstning i Västsahara.

Idag bor majoriteten av Västsaharierna i flyktingläger på gränsen mellan Algeriet och Marocko, mitt i Sahara öknen. Något de gjort i över 30 år.

Sverige stödjer FN:s försök att hålla en folkomröstning, men i praktiken görs inte mycket för att lösa situationen för de hundratusentals människorna som försöker överleva i tält i öknen, bara kilometer från sitt eget land.

Det stora problemet för Västsahara är att ockupationsmakten Marocko har så goda kontakter med de som kunde förändra något, EU och USA. De har visserligen under perioder intagit åsikten att en folkomröstning nog skulle vara bra, men i praktiken har handelsavtalen med Marocko varit viktigare.

Sverige har på ett områden vågat gå något längre än de övriga EU-länderna och protesterat mot handelsavtal mellan EU och Marocko, framför allt när det gäller handel med fisk som fångats i ockuperade vatten. Men hittills förlorat. Detta var före det senaste regeringsskiftet och de eventuella förhoppningar om att den borgerliga regeringen skulle fortsätta eller utöka ansträngningarna för ett fritt Västsahara har hittills inte på något sätt infriats.

UD.se visar att ingenting händer
Kanske symptomatiskt är att på UD:s hemsida där de skriver om olika länder också har en ruta med automatiska nyheter om landet i fråga. På Regeringens sida om Västsahara länkas de två senaste nyheterna. Den första nyheten handlar om regeringens pressträff om att handeln med Afrika ska öka.

V-SAHARA-UD

Självklart är ökad handel med Afrika nödvändigt och bra, men just i Västsaharafrågan har det hittills inte på något sätt underlättat deras möjligheter till frihet, tvärtom har handeln mellan EU och Marocko snarare cementerat dagens situation.

Att ”det senaste” om Västsahara är en 1 år gammal pressinbjudan om något som inte rör Västsahara och den 1,5 år gamla skrivelsen om Afrika (som inte heller nämner Västsahara) är symtomatiskt för konflikten och väldigt pinsamt för Sverige.

Det här inlägget postades i Afrika, Blogg-inlägg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s