Hur får man stopp på befolkningstillväxten?

Vi är snart 7 miljarder människor på jordklotet och befolkningen fortsätter växa. Det enda hållbara sättet att få stopp på befolkningstillväxten att föda färre barn. När varje kvinna genomsnitt inte föder mer än cirka 2 barn, kommer tillväxten inom en generation att avstanna.

Det glädjande är de flesta länder i världen redan fått ner antal barn per kvinna till omkring 2 och de flesta som inte gjort det är på god väg. Det gör att sannolikheten är ganska stor att världens befolkning slutar växa i mitten av detta århundrade.

Det ger kanske också en viss trygghet att veta att faktorerna som minskar antal barn per kvinna inte på något sätt är okända. Det faktum att de flesta länder idag inte föder mer än två barn per kvinna bevisar att det går och i stor utsträckning vad som krävs.

En rad faktorer som leder mindre familjer har identifierats:

 • Minskad barnadödlighet – ju färre barn som dör, desto färre barn föds det
 • Utbildning för tjejer – på flera sätt leder utbildning till färre födslar
 • Trygghet vid ålderdomen
 • Statligt ledarskap
 • Ökad jämställdhet
 • Urbanisering
 • Rätt till laglig abort
 • Tillgång till reproduktiv hälsovård och information
 • Bättre avkastning inom jordbruket

Iran har världsrekordet
När alla dessa faktorer inträffar samtidigt finns fantastiska möjligheter för snabb minskning av barn per kvinna. Iran är det land som på kortast tid minskat antal barn per kvinna.

Även om Iran redan under 1970-talet började introducera åtgärder för familjeplanering användes de väldigt sparsamt och antalet barn minskade inte alls. Efter revolutionen 1979 började de nya ledarna med att försöka öka befolkningen. Men redan 1982 lades kursen om.

Efter 1985 inleddes en mycket snabb minskning av antalet barn per kvinna, de offentliga insatserna för familjeplanering, som stöddes av både politiskt och religiösa ledare, fick starkt fäste och gick hand i hand med en omsvängning i attityder och en snabb urbanisering. Ökningen av flickor som började skolan bidrog också starkt till minskningen.

Att Kina med en periodvis brutal en-barns-politik minskat antalet barn per kvinna känner de flesta i Sverige till. Men att Iran utan att använda sig av Kinas tvångsmetoder lyckades göra sanna sak på kortare tid är mer okänt.

Idag föder en kvinna i Kina och Iran lika många barn i genomsnitt, strax under 2.

När jag under föreläsningar visat detta förhållande i USA brukar åhörarna ha väldigt svårt att tro sina ögon. Även väl pålästa forskare har blivit överraskade av hur snabbt den demografiska transitionen skett i Iran.

Den amerikanska professorn Jeffrey Sachs har kommenterat det så här:

Det är ironiskt att Bush-administrationens attityder mot familjeplanering på många sätt är mer fundamentalistisk än Iran.

Det här inlägget postades i Blogg-inlägg. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hur får man stopp på befolkningstillväxten?

 1. Ping: Blir världen bättre? « Stockholms FN-förening – The Stockholm UN chapter, which is attached to UNA-Sweden

 2. Ping: Blir världen bättre? | Robert Tadjer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s