Att rädda Irland kostar mer än resten av världen

Att rädda Irlands ekonomi kostar tydligen runt 120 miljarder dollar. Det är mer än Malawi, Zambia, Tanzania, Kenya, Swaziland, Lesotho och Sierra Leone fått i bistånd sedan 1960.

Biståndskritiker i Sverige har de senaste åren hävdat att det ”pumpas in pengar” i Afrika och andra så kallade utvecklingsländer trots att det inte blir några framsteg.

”Åtta tusen miljarder i bistånd – men än råder misär i Afrika” – var tex. huvudrubriken på en artikelserie i Aftonbladet från 2008. Det var enligt Aftonbladet vad det totala biståndet i världen under alla år uppgått till. Artikeln och liknande uppgifter har använts i debattartiklar, inlägg på bloggar och i politiska motioner.

Det låter förstås väldigt mycket, 8000 miljarder – åtta biljoner kronor, men hur mycket är det egentligen.

Nu i dagarna diskuteras EU och IMF:s räddningspaket för Irland, på ofattbara 80-90 miljarder Euro – ett land med 4,5 miljoner invånare. 90 miljarder Euro eller 120 miljarder dollar är ungefär lika mycket som allt internationellt bistånd, i hela världen under ett helt år.

Malawi, ett fattigt land i södra Afrika, idag med tre gånger så stor befolkning som Irland har sedan självständigheten 1960 mottagit runt 12 miljarder dollar i bistånd. Tio gånger mindre än räddningspaketet för Irland. Kanske inte så konstigt att biståndet ensamt inte lyckats få fart på Malawis ekonomi.

Hela Afrika har fått i genomsnitt 16 miljarder dollar per år i bistånd. De senaste åren snittar biståndet till Afrika på runt 25 miljarder dollar. Många länder i regionen är i stort behov av de mest grundläggande investeringarna inom undervisning, sjukvård och infrastruktur och för all del ett bankväsende likt det vi nu ska rädda i Irland. Medellivslängden i Afrika söder om Sahara är bara 52 år, förutom Afghanistan finns det inget land i världen utanför Afrika som har lägre än 60 år i medellivslängd.

Inget land i Afrika har någonsin kommit i närheten av de summor som nu satsas på att få igång Irlands ekonomi. Faktum är att inte ens det samlade biståndet under 50 år för de tre största biståndsmottagarna i Afrika, Tanzania, Kongo (Zaire) och Nigeria kommer upp i Irlands nivå.

Det här inlägget postades i Afrika, Blogg-inlägg. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Att rädda Irland kostar mer än resten av världen

 1. Tomas skriver:

  Jag är inte expert på Irland, men jag har varit där och pratat med folk i olika branscher. Då fick jag reda på följande:
  Irland har varit smarta och satsat på skattelättnader för storföretag i IT-industrin som lägger sina europakontor där. Dublin är t ex centrum för europeisk lokaliseringsindustring (översättning av applikationer).
  Dublin har Europas yngsta befolkning.
  För 20 år sedan var det lyx att ha bil. Idag har medelinkomsterna stigit så att de flesta har råd att ha bil. Men trafiknätet är inte alls dimensionerat efter den kraftigt ökade lasten.
  Det är mycket svårt att få betalning för en faktura. Deras regler gör att nästan alla väntar med att betala halvåravis och helst inte förrän hot om rättegång väntar.
  Guiness äger det mesta och är bland den äldre befolkningen allmänt hatat för att de sugit ut folk, betalt lite i lön, sålt öl till de anställda och tagit tillbaka lönen, osv. Men framförallt köpt upp allt de förmått.
  I Dublin är det fest sju dagar i veckan.
  Irländare är otroligt trevliga mot besökare. En förklaring jag fått från flera irländare är det förtryck de anser sig ha blivit utsatt för av storbrittanien genom historien. För att veta mera om din fiende ska du bli vän med den och det har blivit en tradition. Det första en irländare frågar en engelsktalande svensk är: är du från England? Nekande svar är biljetten till trevligt umgänge. Ryanair har fått britter att invadera Dublin som turister, men de får inte vidare värst service.
  Irland har på väldigt kort tid tagit steget från mellanklass-u-land till ett land där folk faktiskt har råd till ett anständigt europeiskt liv. Detta genom stora EU-stöd.
  Kanske är det dags för strukturförändringar och eu-normalisering, men jag tror det finns i den irländska folksjälen att inte normalisera sig, pga den blodiga historien med den närmsta grannen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s