Sverige öppnar biståndsarkiven – äntligen

Nu kan du äntligen se vart det svenska biståndet har gått sedan 1970. På den nyöppnade sajten, openaid.se kan du se hur mycket pengar olika länder fått, men också till vilka sektorer (hälsa, utbildning osv) svenskt bistånd har gått till. Ja, till och med vem som genomfört det.

Sveriges nya bistånds-sajt

Information är länge efterfrågad och kan man tycka en absolut nödvändig (men hittills frånvarande) beståndsdel i den svenska biståndsdebatten. När den enda tillgängliga informationen varit den totala biståndsnivån – som andel av BNP, har debatten aldrig kunnat lyfta sig över procentnivåer eller för och emot bistånd.

Nu öppnas möjligheten för fler deltagare, organisationer, politiker och journalister att ta del i en bättre men innehållsrik diskussion.

Sverige är inte ensamt eller ens först, vi har sett en våg av frigörelse av offentlig statistik bara de senaste åren, Världsbanken, FN och Obamas nya data-initiativ kan ha öppnat en – kan tyckas självklar – öppenhet kring statistiken. Man kan tycka vi var sena i starten, men det spelar ju ingen roll idag. Bra jobbat, Gunilla Carlsson, UD och Sida eller vem det nu var som såg till att openaid.se faktiskt är där idag.

Jag återkommer till en kommentar dels av själva sidan och de visualiseringar samt tillgängligheten på material när jag hunnit titta närmare, men dels också vilka första slutsatser man lätt kan dra nu när fördelningen av det svenska biståndet finns rätt framför näsan.

Jag återkommer.

DN
Det här inlägget postades i Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s