15 år av snabba framsteg i Tanzania – fortfarande off track?

Millenniemålen är något av det bästa FN:s medlemsländer har kommit överens om på länge. Alla länder är överens om en rad målsättningar som ska uppnås till 2015, bla. att andelen bars som dör innan fem års ålder ska minskas med två tredjedelar mellan 1990 och 2015. Nu är det bara tre år kvar och tyvärr kan vi konstatera att målet inte kommer att nås.

För att målet ska nås måste barnadödligheten halveras de sista fem åren 2010-2015. Det skulle betyda en minskning med över 13 procent per år, långt över de 2 procent per år som varit fallet de första 20 åren – 1990-2010.

Men det betyder inte att ingenting har hänt. Ett 60-tal länder kommer att nå målen och situationen idag är långt mycket bättre än den var 1990. Faktum är att det för 20 år sedan dog 12.000 barn om dagen fler än idag.

Är Tanzania ”on track” eller ”off track”
Ett av problemen med att mäta under en hel 25-års period är att man kan missa snabba framsteg, om det till exempel gick långsamt i början. Tanzania är ett sådant exempel.

Ser man till hela perioden är det tydligt att Tanzania inte kommer att minska barnadödligheten med 2/3 från 1990 års nivå. Då dog 15 procent av alla barn innan fem års ålder. Idag är den siffran halverad. Det är naturligtvis stora framsteg men inte tillräckligt för att nå målet 5 procent år 2015.

I snitt krävs en årlig minskning med 4,3 procent för att göra sådana framsteg, Tanzania har bara minskat med 3,5 procent per år. Men orsaken är obefintliga framsteg mellan 1990 och 1995, sedan dess har situationen förbättrats snabbt, de senaste tio åren med en takt långt över det som krävs för att nå millenniemålen på 25 år.

Om Tanzania hade legat kvar på samma barnadödlighet idag (15%) hade 140.000 fler barn om året dött. Det är ändå fantastiska framsteg.

Trots detta ser det på FN:s kartor alltså ut som om Tanzania är off track. För Tanzanias del har det blivit en förbannelse att man valde startpunkten 1990 istället för 2000 (då målen faktiskt antogs). Tanzania var off track, men går nu snabbt åt rätt håll.

Läs mer om Millenniemålen

Det här inlägget postades i Afrika, Blogg-inlägg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s