Malaria dödar nästan dubbelt så många som man tidigare trott

Ny forskning från IHME och professor Chris Murray, nyligen publicerad i tidningen Lancet, visar att dödsfall från Malaria har varit kraftigt underskattat. Enligt de nya resultaten dör nästan dubbelt så många av Malaria varje år än man tidigare trott.

Men studien visar också att dödstalen minskat kraftigt de senaste åren tack vare de stora globala insatserna för att bekämpa sjukdomen, och forskarna avslutar med en uppmaning att fortsätta ge bistånd till malariabekämpning, särskilt nu när trots att stödet till den globala fonden mot hiv, malaria och tuberkulos minskar.

År 2010 dog 1,2 miljoner människor från Malaria. Det är dubbelt så mycket som man tidigare trott. Enligt IHME berodde underrapporteringen på att man tidigare antog att malaria främst dödar barn, men de nya resultaten visar att sjukdomen även dödar många vuxna – 42% av de som dog 2010 var över fem år, de allra flesta av dessa vuxna människor.

Totalt antal dödsfall från malaria 1980-2010. Röd linje visar barnadödlighet från Malaria i Afrika.

Rapporten ger en ny bild av malaria och kampen mot sjukdomen, men visar också på stora framsteg de senaste åren. Antalet dödsfall från malaria har ökade stadigt sedan början av 1980-talet och nådde sin kulmen år 2004 då 1,8 miljoner människor dog. Sedan dess har riktade insatser och internationellt bistånd lyckats driva ner talet till 1,2 miljoner.

Den största orsaken har varit spridningen av myggnät och malariamedicin som till stor del betalats från den Globala fonden för bekämpning av hiv/aids, tuberkulos och malaria som bildades 2001. Sedan dess har stödet till malariabekämpning ökat från en kvarts miljard dollar år 2001 till över 2 miljarder dollar år 2010. Stora internationella organisationer och kampanjer så som WHO:s ”Roll back Malaria”, ”Malaria no more” och ”Nothing but nets” har också bidragit.

Forskning ger bättre statistik
Förra året visade IHME att talen för mödradödlighet var fel, fast då åt andra hållet. De femhundratusen kvinnor man trodde dog i mödradödlighet var i själva verket drygt trehundratusen. Visserligen fortfarande många men bättre än vi trodde. Nu slår det dock åt andra hållet.

Läs hela Lancet artikeln som pdf.

Det här inlägget postades i Afrika, Blogg-inlägg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s