Min åsikt om KONY2012

För nio år sedan arrangerade jag en resa för svenska journalister till Uganda, jag jobbade då på FN:s utvecklingsprogram. Resan skulle fokusera på Ugandas framgång med att vända en växande aids-epidemin, med det mesta kom att handla om Joseph Kony, herrens befrielsearme (LRA) och Ugandas insatser för att stoppa dem.

Ändå var konflikten relativt okänd, fram tills nu då KONY2012, en youtube-film har fått viral spridning och nu diskuteras av alla. Det är bra. Äntligen fokus på en bortglömd region.

I skrivande stund har nästan 75 miljoner människor sett Youtube-filmen.  Den har spridits som en löpeld, även hos grupper och människor som aldrig annars skriver om krig, utveckling eller Afrika.

Det har också gjort att argument såväl för och emot filmens budskap har spridits som ett virus. Filmen har kritiserats för att innehålla felaktigheter, men sanningen är nog att kritiken innehåller långt fler missuppfattningar och felaktigheter.

Eftersom jag jobbat med utvecklingsfrågor under en lång tid har jag fått frågan om vad jag tycker om filmen och dess budskap. Här kommer min åsikt.

I ett nötskal:
(1) Eftersom filmen, om något, för oss närmare en arrestering av Kony än längre bort, är jag mer positiv än negativ, även om den visserligen förenklar själva problembeskrivningen.
(2) Mycket av kritiken är orättvis eller direkt felaktig, (insamlade pengar går inte till Ugandas armé, organisationen ger inget direkt stöd till Museveni, Museveni är ingen diktator även om han suttit för länge osv… ) läs gärna IC:s svar.
(3) Militära interventioner för att skapa fred brukar aldrig lyckas, det är nästan alltid en dålig idé, något historien lärt oss på ett smärtsamt sätt. Men om någon operation har förutsättning för att förbättra tillvaron för människor, så är det nog insatser att stoppa LRA.

Vad filmen och invicible Children vill:
Kampanjen är egentligen enkel, den syftar till att Joseph Kony, (ledaren i Herrens Befrielse Armé (LRA) som krigat i Uganda i många år och nu verkar finnas i DR Kongo, eller Sydsudan eller kanske tom Centralafrikanska republiken) måste gripas och föras till internationella brottsmålsdomstolen i Haag.

För att detta ska åstadkommas behöver Ugandas regering hjälp utifrån (läs: USA) det får de också idag Obama har skickat elitsoldater för att spåra och fånga Kony. Filmskaparen är dock rädd för att stödet till den operationen ska vika och att kongressen ska dra tillbaka hjälpen innan Kony är fångad. Enda sättet att hindra det är att skapa folklig opinion för att fortsätta den militära kampanjen. För det krävs kunskap om vem Kony är och därför görs denna kampanj.

De vill därför ha människors hjälp (och ekonomiskt stöd) för att fortsätta kampanjen.

Vad består kritiken i:
Det är lite svårt att greppa. Dels är det en ganska missriktad kritik mot organisationen som sådan, att det inte är en bra välgörenhetsorganisation, att bara 30% av pengarna går till välgörenhet, att de bara försöker tjäna pengar.

Dels är det rena osanningar som att 30% av pengarna går till Ugandas regering/armé, att organisationen ljuger om sitt syfte.

Dels är en mer substantiell kritik om att Ugandas regering och armé inte är värd att stödja då de också har barnsoldater och att Museveni är en diktator (dock ytterst tveksamt) som har fört krig i sina grannländer (vilket stämmer bättre).

Dels är det en ganska sund kritik mot filmens huvudbudskap om att militära lösningar och amerikanska interventioner kan lösa konflikter och skapa fred och utveckling.

Dels är det att filmen förenklar problematiken kring LRA och konflikten.

Min åsikt:
Filmen är amerikansk och syftar till att påverka amerikansk politik. Den ska ses som en inhemsk politisk kampanj.

Filmens poäng om att USA inte kommer att göra något så länge amerikanska intressen är hotade är troligtvis korrekt, därför har denna konflikt varit glömd. Tills dess att det finns en opinion för något annat. Där verkar vi vara nu.

Det hela kokar ner till frågan om man tror att det är bra att omvärlden hjälper till att fånga och straffa Kony eller om man tror att internationell hjälp öka problemen.

Om man som jag (i detta fallet) är för internationella insatser för att ställa Kony till svars – då är alla initiativ som leder närmare det målet av godo. Så även denna film. 

Det gäller dock inte alltid. Eller ens ofta – nästan alltid har militära interventioner fått katastrofala konsekvenser de senaste två exemplen är Irak och Afghanistan, i det förra fallet har minst 100.000 civila dödats och det totala ökade dödligheten är än större. Troligt flera hundra tusen kanske över en miljon.

Nästan alltid är militära lösningar dåliga eller inga lösningar. Detta kan inte påpekas tydligt nog.

Tanken att krig kan stoppas med hjälp av att övertyga den största krigsmakten att gå in och ta bort en part är naturligtvis i de allra flesta fall naiv.

Men OM det finns konflikter som  verkar hållas vid liv av en part – en krigsbrottsling, som alla anser är en brottsling – och om det är möjligt att fånga honom – är det då fel? Jag tror inte att jag tycker det.

PR för fred – funkar det?
Opinionsbildning som metod för fred istället för krig kan naturligtvis fungera. Men nästan alltid fungerar det bara när förhållandena är omvända. Att med hjälp av demonstrationer och opinionsbildning stoppa krig eller få regeringen att dra tillbaka sina trupper.

Här handlar det om motsatsen – att tvinga fram en operation för att skapa fred. Det brukar aldrig fungera. Historien är full av misslyckade försök av utländska interventioner, där det uttalade syftet är att skapa fred eller utveckling.

Men frågan om LRA  kanske är annorlunda. De har inget mandat, de har inget syfte, de har inget stöd.

Men bilden är inte så svart-vit
Den enda stora farhåga jag har är att budskapet ändå är grovt förenklat. Att fängsla eller, döda Kony kommer inte att lösa alla problem. Målbilden som filmen sätter upp, att Kony fängslas och barnen får återvända hem, kommer inte automatiskt och är inte realistisk.

Lösningen för regionen kräver att de intressen som göder konflikterna slutar att göda konflikterna, att regeringarna i Uganda, Kongo, Sydsudan, och resten av regionens länder får en stabil och hållbar utveckling, med demokrati, stabilitet och legitimitet.

Den kräver postkonflikthantering och utbildningsinsatser och långa fredskapande program. Och den kräver utveckling.

Uganda är fortfarande ett fattigt land. 30.000 barn uppges i filmen ha kidnappats av LRA och Kony, det är en tragedi. Men över 140.000 barn dör varje år av den ständiga fattigdomen i Uganda. Trots att landet har haft ekonomisk tillväxt 20 år i rad så dödar fattigdomen fler barn på ett kvartal än LRA gjort på 20 år.

Och naturligtvis är det här som omvärldens insatser behövs som mest. Men poängen – och det är den viktigaste poängen i hela denna historia – är att olika insatser för regionens utveckling inte står i motsats till varandra.

Uganda behöver resurser till hiv-bekämpning men Uganda behöver också stop på LRA. Vi borde kunna vara större än att bara ha ett mål för ögonen, vi borde klara av att föra kampanjer för fred OCH utveckling, för aids-bekämpning OCH utbildning för ökat bistånd OCH ökad handel och företagande.

Allt som kan hjälpa Uganda till en ljusare framtid är önskvärt. Att fängsla Joseph Kony och stoppa gamla krigsherrar och deras arméer i Afrika är ett viktigt steg.

Filmen Kony2012 hjälper troligtvis till mot det målet – därför är jag mer positiv än negativ till spridningen av filmen.

Uppmaningen från filmen: Kony måste stoppas, då måste han hittas, för det behöver Ugandas regering hjälp utifrån, det finns sedan några månader tack vare Obamas beslut att skicka militära ‘rådgivare’ till Uganda, men insatsen kan överges, för att kongressen inte ska dra hem insatsen krävs ett folkligt stöd (i USA), för det folkliga stödet krävs kunskap. – Vi vill öka kunskapen och det folkliga stödet så hjälp oss att sprida budskapet.

Du behöver inte gilla formatet och den effektiva kampanjen, men det är svårt att inte stödja deras krav – att Kony måste stoppas.

Delar av kritiken hittar du: Här,   här, här, här & här,
Invicible Childrens svar (vilket är läsvärt) hittar du här.

Det här inlägget postades i Blogg-inlägg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s