Fattigdomen i världen halverad – första målet nått

Fattigdomen i världen har halverats sedan 1990. Därmed har ett av de viktigaste millenniemålen nåtts. 1990 levde 43% av världens befolkning i extrem fattigdom (mindre än 1,25$ om dagen) idag är den siffran sannolikt runt 20%.

Detta är naturligtvis en stor och viktig framgång, inkomstfattigdom är en av de största anledningarna till varför barn dör, varför så många inte går i skola, varför kvinnor dör i under graviditet och förlossning och varför människor lever i hunger. Fattigdom ökar risken för krig och konflikter och fattiga människor drabbas alltid hårdare av miljökatastrofer och andra externa chocker.

Det är alltid en stor eftersläpning på dessa tal och världsbanken har nu presenterat talen för 2008. Och de visar en bild, mer positiv än vi tidigare trodde.

Framstegen inte BARA i Kina
Inte nog med att talen för 2008 från världsbanken visar att vi redan nått målet, de visar också en betydligt bättre bild för flera regioner som vi nyligen trodde gått ganska dåligt. Baserat på siffror fram till 2005 var det bara en region, Östasien som var ”on track” – nu ser vi att utvecklingen efter 2005 varit god på många håll och att såväl Europa och Centralasien som Nordafrika och Mellanöstern halverat fattigdomen redan 2008 och att Latinamerika gjort det åren efter.

Det är bara Södra Asien och Afrika söder om Sahara som inte än har halverat fattigdomen och tyvärr verkar de inte hinna göra det till 2015.

På global nivå hade andelen människor i fattigdom alltså minskat från 43% 1990 till 22,4% år 2008 – en minskning med 48% på 18 år.

Att målet alltså är nått, minst tre år före deadline borde naturligtvis firas, många har varit skeptiska och inte trott att det skulle gå. Men när vi firat färdigt är det några viktiga MEN som vi borde förhålla oss till. Ser man närmare på siffrorna finns det även mörka moln på himlen.

Lika många fattiga utanför Kina
Även om fattigdomsminskningen nu tagit fart i Latinamerika, Nordafrika och mellanöstern så är det ändå till största delen Kina som ligger bakom de goda globala siffrorna.

Särskilt tydligt blir det om man tittar på antalet fattiga (till skillnad från andel i procent). I östra Asien har fattigdomen minskat med nästan 800 miljoner människor sedan 1980, i resten av världen finns det idag fler fattiga människor i början på 80-talet.

Det är Afrika söder om Sahara som står för ökningen av antalet fattiga. Där finns idag nästan 400 miljoner extremt fattiga människor, det är 100 miljoner fler än 1990. I södra Asien lever dessutom 570 miljoner människor i fattigdom.

Andelen är halverad – inte antalet
Målet var alltså att halvera andelen fattiga mellan 1990 och 2015. Eftersom befolkningen samtidigt har ökat med nästan 2 miljarder människor sedan 1990 betyder det att antalet  fattiga inte minskar lika snabbt.

2008 levde 1,3 miljarder människor i extrem fattigdom, en minskning med 600 miljoner (eller 32 procent) sedan 1990. Nästan hälften av dessa lever i södra Asien (570 miljoner) och med dagens takt kommer Afrika söder om Sahara snart vara den region som också har det högsta antalet fattiga.

Är det då andel eller antal man borde mäta? Svaret är båda. Andel är helt klart rätt mått om man vill se om trenden är rätt, om vi är på väg åt rätt håll. Ska man däremot förstå omfattningen av fattigdomen i världen är det högst relevant att titta på det totala antalet människor som lever i fattigdom.

Och även om vi ska vara glada åt trenden, att fattigdomen är minskande, ska vi definitivt inte vara nöjda med att 1-1,3 miljarder fortfarande lever i fattigdom eller att vi idag har 100 miljoner fler fattiga människor än vi hade för 20 år sedan.

Antalet fattiga har alltså minskat från 1,9 till 1,3 miljarder mellan 1990 och 2008. Det betyder samtidigt att antalet icke-fattiga människor ökat från 3,3 till 5,7 miljarder. Det är 2,4 miljarder fler icke-fattiga människor.

Fattigdom bara ett av målen – ja inte ens det
Att utrota fattigdomen är millenniemål nummer ett. Av de övriga sju ser bilden inte lika ljus ut. Faktum är att världen är på väg att missa de flesta av dem. Förutom ett delmål till mål nummer sju – att se till människor får rent dricksvatten och ett delmål till mål nummer två, att öka andelen flickor i skolan, så verkar vi missa allihopa på global nivå.

Dessutom betyder en halvering av fattigdomen inte ens att det första målet är nått eftersom inkomstfattigdom bara är halva mål 1. Den andra halvan är att halvera hungern i världen och där går det sämre.

Fattigdom är mer än bara 1,25$ om dagen
Att leva under 1,25 kallas extrem fattigdom. Det är det internationella måttet som använd. Det är måttet som millenniemålen använder. Men bara för att många lyft sig över den nivån betyder inte att de inte är fattiga.

Om vi istället bara dubblerar fattigdomsgränsen till 2 dollar om dagen, fortfarande stor fattigdom, ser vi att cirka åtta av tio människor i Södra Asien och Afrika söder om Sahara  återfinns här. 2008 levde 3 miljarder människor på mindre än två dollar om dagen.

Mycket osäkra tal – tas med en stor nypa salt
Slutligen, att beräkna hur många människor som under på en viss inkomstnivå på global och regional basis är mycket svårt och talen innehåller en stor osäkerhet. Bara att räkna ut andelen fattiga i ett land är osäkert, sedan ska den siffran korrigeras efter köpkraft för att kunna jämföras med övriga länder. Det gör att osäkerhetsmarginalen blir stor.

För några år sedan räknade världsbanken om kostnadsläget i ett antal  större länder och helt plötsligt steg ”antalet fattiga” från 900 miljoner till 1,4 miljarder – inte för att världen blivit fattigare, utan för att själva uträkningen ändrades. Med så stor osäkerhet kring uppskattningarna blir det faktiskt knappt ens lönt att mäta.

Här är i alla fall Världsbankens uppskattningar av andelen och antalet fattiga människor i världen från 1981 till 2008. Nu väntar på vi på talen från 2011, de kommer tidigast om något år.

Det här inlägget postades i Afrika, Blogg-inlägg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s