Svensk vapenexport till icke-demokratier exploderar

Igår förberedde jag en bloggpost om hur den den svenska vapenexporten till Icke-demokratier ökar år för år, trots regeringens stora fokus på just demokrati inom biståndet.

Jag tänkte publicera ett diagram som visar hur exporten till icke-demokratier mångdubblats under den sittande regeringens tid, att snittet på vapenexport till ickedemokratier har ökat från 407 miljoner kronor under åren 2000-2005 till 2,1 miljarder kronor per år under åren 2006-2010. En femdubbel ökning.

Jag tyckte detta var märkligt, med tanke på regeringens uttalade linje inom till exempel biståndspolitiken. Där har regeringen nästan fått kritik för att ett FÖR stort fokus på demokrati, ibland som förutsättning för att få bistånd. Här träder en helt annan bild fram.

Men så kom idag ett pressmeddelande från Svenska Freds med talen från 2011 – siffror som innebär en nästan 100% ökning från rekordåret 2010. Förra året sålde Sverige vapen till icke-demokratier för en summa på 7,8 miljarder kronor. Det är mer än tre gånger så mycket på ett år som den tidigare regeringen gjorde på 6 år.

Och min graf fick ett annat utseende.

Mer än halva den svenska vapenexporten går alltså till icke-demokratier. Länder som förenade Arabemiraten, Saudiarabien och Pakistan. Och idag kom nya uppgifter från Expressen om ett ännu mer omfattande samarbete med diktaturen i Saudiarabien, tydligen efter insmickande påtryckningar från handelsministern (ett land jag skrev om här).

Svenska freds ordförande, Anna Ek säger i pressmeddelandet:

– Sverige ställer sig genom vapenexporten till diktaturer på förtryckarnas sida. Det borde vara en självklarhet att inte beväpna regimer som fängslar, torterar eller avrättar människor som kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter, säger Anna Ek.

Jag har svårt att ta in och förstå detta. Helt uppenbart är detta en politik som inte bara strider mot den uttalade politiken i tex politiken för global utveckling (PGU) det strider emot bilden som denna och förra regeringen medvetet givit av vapenexporten och det strider mot en stor folklig opinion.

Dags att tvätta rent i vapenhandeln, säkert inom båda de politiska blocken.

Det här inlägget postades i Blogg-inlägg, Sverige. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Svensk vapenexport till icke-demokratier exploderar

  1. Ping: Pengar viktigare än demokrati | Den vassaste kniven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s