Arkelsten ny ordförande i utrikesutskottet

Sofia Arkelsten, moderaternas tidigare partisekreterare blir ny ordförande i riksdagens utrikesutskott idag och ska därmed leda riksdagens arbete i utrikesfrågor, bistånds- och utvecklingsfrågor.

Hon efterträder Karin Enström som blivit utsedd till försvarsminister efter att Tolgfors fick avgå i samband med Saudiaffären. Själv fick Arkelsten just avgå som partisekreterare efter bara ett år.

Moderaternas politiska motståndare i utskottet tar inte emot utnämningen med öppna armar, miljöpartiets erfarna utrikespolitiska taleskvinna Bodil Ceballos kallar henne gröngöling och socialdemokraternas talesman Urban Ahlin gör en något mer gubbig kommentar om att det inte gör så mycket att hon är oerfaren eftersom det ändå är Bildt som styr allting.

Inom moderaterna er man mer positivt på utnämningen – ”även om Arkelsten inte fungerade som partisekreterare och inte jobbat med utrikesfrågor var hon väldigt duktigt som miljöpolitisk talesperson och hon har erfarenhet från riksdagen” säger en anonym m-källa till Aftonbladet. (Varför ett sådant uttalande måste vara anonymt framgår inte riktigt, men så gör Aftonbladet).

Faktum är att moderaterna med utnämningen bryter en trend, Arkelsten är den i särklass minst erfarna inom utrikespolitiken som någonsin suttit som ordförande i utrikesutskottet. Aldrig tidigare har en ordförande inte varit ledamot i utskottet, typiskt har de varit ledamöter i många år, suttit i flera olika utskott och inte sällan lett andra utskott. Hon är också den utskottsordföranden med minst riksdagserfarenhet överlag och har tidigare bara varit ordinarie ledamot i miljö och jordbruksutskottet under förra mandatperioden och EU-nämnden under två år. Hon har bara suttit i riksdagen i en och en halv mandatperiod och har ingen större erfarenhet av utrikesfrågor.

Utrikesutskottet äger bla. bistånds och utvecklingsfrågorna i riksdagen, här vet vi väldigt lite om vad Arkelsten vill. Men eftersom moderaterna är i regering och innehar såväl utrikesministerposten som biståndsministerposten är det naturligtvis där politiken utformas i hög grad. Men det är knappast oväsentligt vem som leder biståndsfrågorna i Sveriges riksdag.

Om detta kommer att vara positivt eller negativt för utrikesutskottet är inte lätt att veta och det kan bara framtiden utvisa. Kanske är det av godo att det kommer in någon utan tidigare erfarenhet.

Det här inlägget postades i Blogg-inlägg, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s