Kan man mäta demokrati och göra listor på länder?

Situationen i Saudiarabien har av olika anledningar kommit i fokus under året. Dels i och med debatten om vapenexport (som jag skrivit om här) och dels pga den medalj som vår egen kung gav Saudiarabiens Kung Abdullah i höstas (skrev om här).

Igår hamnade jag i en twitter-diskussion med Timbros VD Markus Uvell om det kloka i att sälja vapen till landet. Timbro brukar nästan alltid betona frihet och demokrati och högljutt förkasta de som på något sätt stödjer diktaturer. Därför reagerade på att Uvell i detta fallet tycker vapenexport till en av världens värsta diktaturer är bra.

Ja, Saudi är förfärligt – men hur ”förfärligt” är det jämfört med andra länder? Går det att hitta en gradskillnad? Är Saudi värre eller bättre än Kuba, Kina, Zimbabwe eller Syrien? (Pst… svaret är värre)

Regeringen har hittills vägrat att göra en sådan bedömning. Först var det näringsminister Annie Lööf som inte tyckte sig kunna dela upp världen i diktatur och demokrati, senast var det den nya försvarsministern, Karin Enström som först inte ville kalla Saudi för diktatur med argumentet att ”vi gör inga listor”.

Som tur är finns det andra som försöker definiera och mäta utvecklingen av demokrati i världen, och det handlar naturligtvis inte en tudelning i demokrati vs diktatur, utan en gradskillnad.

Nu ska det tillsättas en utredning om ett eventuellt demokratikrav för vapenexport och då kan det vara intressant att titta på några av de listor som ändå görs av vetenskapliga institutioner, politiska institut eller tidningar för att försöka mäta just demokratin.

Vi tar fallet Saudiarabien, kan vi ha överseende med viss ofrihet mot att de bekämpar Al Qaida? Det beror väl lite på HUR odemokratiska de är? Vi börjar med att titta på var de hamnar på de listor som görs.

Polity IV:s demokrati-index: (Saudi sämst i världen)
En av de bästa mätningarna är Polity IV-project från The Center for Systemic Peace som används mycket i politisk forskning. De rangordnar länder från -10 till +10 med -10 som minst demokratiskt och +10 mest demokratiskt.

De har data från år 1800 som visar att världen förvisso blir allt mer demokratisk, det är faktiskt bara två länder i världen som ligger kvar på -10, Saudiarabien och Qatar. Enligt Polity IV är Saudi är alltså mer odemokratiskt än tex Nordkorea, Kina eller Kuba.

Polity IV:s index finns med i Gapminder World där kan ni jämföra demokratiutvecklingen med andra indikatorer. Där kan man också se att tex Ukraina som statsminister Fredrik Reinfeldt ville bojkotta under fotbolls EM får8 av tio, bättre än de flesta andra länder i världen. I vilket fall långt bättre än tex Saudiarabien.

The Economist Democracy Index: (Bara fyra länder är sämre)
En annan mätning gjord av tidningen Economist, som kanske inte är lika tunga akademiskt men desto mer använd i den offentliga debatten visar liknande siffor. I den får Saudiarabien 1,77 poäng (på en skala 1-10) vilket ger en delad 161 plats av 167. Bara fyra länder fick sämre betyg i fjol.

161 Burma
161 Equatorial Guinea
161 Saudi Arabia
164 Uzbekistan
165 Turkmenistan
166 Chad
167 North Korea

Freedom House: (sämst tänkbara betyg)
Amerikanske Freedom house mäter olika dimensioner av frihet och ger ett samlat betyg från 1-7 där sju är sämst. Saudiarabien får 7 av 7 på såväl politiska som civila rättigheter vilket ger betyget Not Free. Bara en handfull länder i världen får det sämst tänkbara betyget.

Naturligtvis går det inte att hitta en objektiv definition av demokrati. Men om man överhuvud taget anser att demokrati och frihet spelar roll är det solklart att just Saudiarabien oavsett hur man mäter tillhör de länder där friheten är som allra minst, förtrycket är som allra störst och där det är svårast att hitta inslag av demokrati. Om detta borde vi kunna vara fullständigt överens.

Huruvuda det sen är bra att ytterligare förstärka militären i Saudiarabien, i hopp om att motarbeta Al Qaida, samtidigt som regimen gör vad den kan för att slå ner ytterligare frihetsprotester i (delar av) regionen kan vi diskutera sedan. Jag tycker det är en tveksam satsning på gränsen till dum.

Det här inlägget postades i Blogg-inlägg. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kan man mäta demokrati och göra listor på länder?

  1. Marco skriver:

    Nån som vet hur många politiska flyktingar det finns från saudi?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s