Låg medellivslängd nu bara i Afrika söder om Sahara

Gapminder ger varje år ut sin huvud-graf som en karta i pdf, men istället för öst-väst visar den inkomstnivåer och istället för nord-syd visar den hälsa. Idag Twittrade Hans Rosling att årets karta är färdig och kan laddas ner gratis på Gapminders hemsida.

Kartan är briljant och borde finnas som ett självklart hjälpmedel i alla landets klassrum. Jag visar den på i stort sett varje föreläsning jag håller.

Den ger vid en första anblick några omedelbara insikter. (1) skillnaderna i världen är gigantiska. Större delen av Afrika söder om Sahara mindre än 3000 dollar per capita, vissa länder runt 500, Sverige har över 30.000 och USA över 40.000 dollar per person.

Men den visar också att (2) de flesta länder i världen är inte längre fattiga utvecklingsländer, i den betydelsen vi ofta använder. De allra flesta människor lever idag i medelinkomst-länder där medellivslängden är över 65 år.

Afrika söder om Sahara är låg livslängd
Men den kanske tydligaste bilden som framträder för mig är hur allvarlig situationen i Afrika söder om Sahara fortfarande är. Idag ligger samtliga av av världens länder med låg medellivslängd i Afrika (med Afghanistan som enda undantag).

Och även om det skiljer väldigt mycket mellan Afrikas länder, är det anmärkningsvärt att nästan samtliga länder på den afrikanska kontinenten har låg livslängd. Drar man ett streck vid 62 år (Haiti idag) är det bara tre länder på det afrikanska fastlandet (söder om Sahara) som hamnar över strecket, Ghana, Namibia och Gabon. Alla andra 40-talet länder hamnar under.

Så hela Afrika söder om Sahara och bara Afrika söder om Sahara har låg livslängd.

Det glädjande är att det håller på att ändras. Trenden under 2000-talet har i stort varit positiv, även om utvecklingen fortfarande går för långsamt för många länder.

I år har många talat om det snabbväxande Afrika eftersom många av de procentuellt snabbast växande länderna i världen ligger i Afrika. Många av dessa startade från en väldigt låg position (vilket jag skrev om mer i detalj tidigare i år).

Tittar man närmare på 2000-talets ”snabbväxare” så ser man att de är på väg upp, men fortfarande har en bit kvar.

Grafen visar de sex länder som vuxit snabbast ekonomiskt under 2000-talet. De flesta har fortfarande låg BNP per capita och väldigt låg medellivslängd.

Det här inlägget postades i Blogg-inlägg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s