Kan vi tala klarspråk nu?

Allt mer tyder på att ryktena stämmer om att journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson äntligen släpps från sin etiopiska fångenskap. De greps av etiopisk militär i juli förra året och har sedan dess suttit fängslade.

Om det stämmer, välkomna hem Johan och Martin! Vi är många som gläds med er och era anhöriga.

Försöken att få de två journalisterna frisläppta har präglats av försiktighet och diplomati. Jag är inte i någon position att avgöra om den svenska regeringens försök att först få dem frisläppta, sedan inte dömda och sedan benådade har varit tillräckliga eller bra. Jag har dock under hela tiden fyllts av frustration över likgiltigheten, bortförklaringarna och hänvisningarna till den ”tysta diplomatin”.

Eftersom diplomatin är hemlig och tyst går det inte att avgöra om de gjort allt som står i deras makt för att få hem svenskarna, eller ens brytt sig över huvud taget. Misstankarna kring utrikesminister Bildts dubbla lojaliteter, i och med hans tidigare verksamhet i Lundin Oil, i regionen har inte direkt ingjutit förtroende.

Men kanske har det varit effektivt, kanske har UD och regeringen spelat sina kort rätt, kanske har det på något sätt gjort att Schibbye och Persson kommit hem tidigare än de skulle med en mer bombastisk ”Palmeliknande” retorik. Det vet inte jag. Det kan jag inte heller spekulera kring. Kanske, kanske inte.

Men om det nu stämmer att de får komma hem, finns det inget som hindrar oss från att äntligen ta bladet från munnen, om det nu varit det som varit hindret hittills. Jag vill inte se någon tacksamhet mot den etiopiska regimen, mot den nu avlidne president Zenawi. Det finns ingen anledning att uttrycka något att annat än avsky för vad som skett.

Att två svenska journalister tvingas sitta över ett år i etiopiskt fängelse för att de var just journalister. Dessutom journalister med mod att våga riskera något för att undersöka Svenska företags eventuellt skumma aktiviteter. När Schibbye och Persson väl är i säkerhet hoppas jag på att vår regering vågar säga rätt saker.

Det är nu respekten för yttrandefriheten verkligen testas, i alla fall på ett sätt som det svenska folket har möjlighet att ta ställning till. Inga fler bortförklaringar. Ingen tacksamhet för benådningen. Inga som helst undantag i rätten att tala, skriva och undersöka fritt.

Upp till bevis nu!

Det här inlägget postades i Blogg-inlägg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s