Hungermålet kanske inom räckhåll trots allt

Det första av de åtta millenniemålen är att halvera fattigdom och svält mellan 1990 och 2015. Mätningar har fram tills nu visat att den ena delen, minskad fattigdom redan är uppnått men att vi med bara några år kvar inte ens kommit halvvägs mot målet att halvera hungern.

Nu visar nya siffror på att millenniemålet om halverad hunger kanske trots allt kan nås. Tyvärr beror det inte på att det idag är färre människor i hungersnöd än vi tidigare trodde. Det beror istället på att läget 1990 var värre än vad vi tidigare trodde.

FN:s livsmedelsprogram, FAO gick 2010 ut med uppgiften att hungern i världen nått rekordhöga tal och stigit till över en miljard människor. Redan under 2011 korrigerades den uppgiften till en något lägre siffra. De nya siffrorna från årets rapport visar att hungern har varit sjunkande allt sedan 1990, men att minskningen avstannade runt 2008-2009 och har sedan dess legat runt 850 miljoner människor.

Antalet hungrande människor i världen har alltså legat runt 850-900 miljoner sedan mitten på 1990-talet. Samtidigt har ju befolkningen ökat med över en miljard människor – vilket gör att andelen människor som lever i hungersnöd har minskat från 23 procent till under 15 procent.

Eftersom målet är att halvera andelen hungrande människor ligger vi lite efter – med fyra år kvar till deadline. Men vi är närmare målet än vi trodde för två veckor sedan och enligt FAO är målet inom räckhåll.

Som vanligt är det dock stora skillnader mellan länderna. I Kina har antalet människor som lever i hunger minskat med hundra miljoner, men i Afrika söder om Sahara har omfattningen av hungern istället ökat med nästan 40 procnet. Från 170 miljoner människor till 234 miljoner.

Det här inlägget postades i Blogg-inlägg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s