Mödradödlighet i vårt vardagsrum

I går visade SVT den första delen i den internationella serien om världens fattigdom som går under namnet Why Poverty. Där fick vi bland annat följa tre förlossningar med dödlig utgång. Kanske är det första gången som svensk TV visar kropparna på barn som dör framför kameran. I ett tragiskt fall med en sprucken livmoder dog även modern.

Det är sällan orättvisorna i världen tydligare når hela vägen fram till våra vardagsrum. Vi vet att det händer, men utan att påminnas är det lätt att tänka bort det. I alla fall när man själv befinner sig på toppen av världens fördelningskurva.

De döda tre barnen skulle i statistiken alla räknas som dödfödda. Varje år beräknas ungefär 3 miljoner barn dö innan eller strax efter förlossningsögonblicket. Det betyder att liknande scener vi såg i går utspelas mer än 8000 gånger varje dag. Året om. Till detta ska läggas att ytterligare 3 miljoner barn om året dör inom den första månaden.

Mödradödlighet, det vill säga en graviditet eller förlossning där modern dör är lyckligtvis mer ovanligt. Det sorgliga fallet vi såg i gårdagens SVT-dokumentär är ett av kanske 300.000 per år, vilket ändå motsvarar en kvinna varannan minut. Få, om några saker på jorden är så orättvisa som riskerna förknippade med födsel.

Men glöm inte att det trots allt bli bättre
Dokumentären visade med all önskvärd tydlighet på omfattningen och hemskheten i dessa orättvisor. Men samtidigt är det viktigt att också förmedla att det faktiskt blir bättre. Att färre kvinnor och barn dör idag jämfört med någonsin tidigare. Att trenden går åt rätt håll.

Att minska mödradödligheten i världen med 3/4 är ett av millenniemålen. Det kommer vi inte att nå. Men vi har ändå kommit en bit på vägen. Dödligheten är idag halverad från 1990 års nivå, då ledde 400 förlossningen till döden av 100.000, eller 0,4 procent. Idag är det troligen 210.

10 länder har redan uppnått millenniemålet och minskat dödligheten med mer än 75 procent…

  • Estland (95%)
  • Maldiverna (93%)
  • Vitryssland (88%)
  • Rumänien (84%)
  • Bhutan (82%)
  • Ekvatorial Guinea (81%)
  • Iran (81%)
  • Litauen (78%)
  • Nepal (78%)
  • Vietnam (76%)

…och ytterligare nio länder är på god väg att göra det.

Dokumentären är oerhört viktigt, och visar på hur akut läget ännu är. Föreställ er någon annan faktor än fattigdom som dödar hundratusentals kvinnor och miljoner barn varje år.

Men det skulle också vara en poäng i att fokusera på lösningar, på att det går och samtidigt visa på framstegen. Efter dokumentären var det lätt att känna hopplöshet. Men sanningen är att det går att göra något åt det och att vi faktiskt redan gör en hel del.

Lyssna till exempel på detta inslag i Studio ett om vad den svenska KI-professorn Staffan Bergström gör för att bekämpa lidandet.

Och följd den fortsatta debatten Twitter om #WhyPovertySE

Det här inlägget postades i Blogg-inlägg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s