Världen har blivit bättre – fatta det!

Sida och SCB undersöker varje år svenskarnas syn på bistånd och deras kunskaper om världen. Förra veckan kom resultaten av 2012 års undersökning. Och kunskaperna om utvecklingen i världen är lika dåliga som tidigare år.

Sida ställde fyra frågor om situationen i fyra länder, inom fyra olika områden och gav fyra alternativ på varje fråga. På samtliga frågor valde minst 9 av 10 fel svarsalternativ. Den röda kilen visar hur få som gissade rätt alternativ.

Tanzania
Bara 4 procent gav det rätta svaret att 8 av 10 ungdomar i Tanzania kan läsa och skriva. Och tre av fyra tillfrågade trodde att färre än hälften av alla ungdomar i Tanzania är läskunniga. Men detta är ändå inte värst.

Vietnam.
Vid vietnamkrigets slut var var kunskapen om Vietnam i Sverige stor, mina föräldrar visste namnen på politiska ledare och städer, man lyssnade på Palme, man demonstrerade mot USA, man följde kriget och dess parter. Utanför den lokala konsumbutiken stod FNL-anhängare och delade ut flygblad och informerade om livsvillkoren och det dödliga kriget. Efter krigets slut försvann såväl intresse som information.

Då var medellivslängden i Vietnam bara 50 år, men har sedan dess ökat med fantastiska 25 år. Det är en förbättring som egentligen bara Maldiverna kan matcha. Att vi inte känner till att Vietnam har förbättrat hälsan mest av alla länder är lite sorgligt. Men att 60% av svenska folket tror att livslängden i Vietnam är kvar där den var efter vietnamkriget är ännu värre. Särskilt när utvecklingen varit nästan bäst i världen.

Andra saker har också förbättrats, barnadödligheten har minskat från 7 till 2 procent och den extrema fattigdomen har minskat från över 60 procent till under 20.

Kenya
Att barnadödligheten i Kenya är under 10 procent (faktiskt bara 7%) gissar bara var tionde tillfrågad. Det är anmärkningsvärt att mer än hälften av de tillfrågade tror att var tredje barn som föds dör innan fem års ålder. Så hög barnadödlighet har Kenya inte haft så länge vi har data och uppskattningarna sträcker sig tillbaka till 1950.

Idag finns faktiskt inget land i hela världen där mer än 20 procent av barnen dör innan fem års ålder. Ändå gissar nästan 9 av 10 att Kenya har så hög barnadödlighet.

Orsaker?
Varför ser det ut så här? Varför tror vi att världen är så mycket värre än den är trots att den sanna bilden egentligen inte är svår att få tag på. Trots att tex Hans Rosling, hela tiden ger en mer positiv bild av utvecklingen, i föreläsning efter föreläsning, i TV-inslag efter TV-inslag, i ett otal youtube klipp som setts av säkert hundra tusentals svenskar. Trots att enstaka journalister (som ex Anders Bolling på DN) anstränger sig för att vara faktabaserade, trots att de flesta folkrörelser på ett helt annat sätt än tidigare lyfter upp framsteg och goda exempel, liksom Sida och andra delar av biståndsvärlden. Själv föreläser jag för mellan 6.000 och 10.000 personer varje år om en faktabaserad världsbild. Varför når inte informationen fram?

Det finns naturligtvis en rad förklaringar. En förklaring är att även om vi då och då får höra att världen faktiskt går åt rätt håll, ibland med imponerande hastighet, så framställs det alltid som undantag, trots att framstegen är det vanligaste. Den regelbundna nyhetsbevakningen har alltid en negativ övervikt, vilket gör att kontinuiteten i de goda exemplen saknas.

När Rosling syns på TV är det ändå bara ett nedslag, följt av daglig negativ rapportering.

Det finns få eller inga kanaler som regelbundet och naturligt lyfter utvecklingen från ett faktabaserat perspektiv. Hela tiden.

När vi bara får höra om krigen, svälten, barandödligheten och aldrig om framstegen inom dessa områden, då är det inte konstigt att världsbilden blir sned.

Ett väldigt tydligt exempel från en artikel som debattören och författaren, Johan Norberg tipsade om Twitter nyligen. Om den största kartläggningen hittills om hälsan i världen. Den visar på stora framsteg på en rad viktiga områden, framsteg som saknar motstycke i historien.

(Foto: Johan Norbergs instagram)

Ändå lyckas rubriksättning och bildval spegla en helt annat bild. Där har tidningen valt ett problemen som rapporten ändå lyfter, fört att illustrera. Tror ni läsarna uppfattar den positiva nyheten? Knappast.

Jag har ägnat de senaste tolv åren av mitt liv åt att försöka ge en annan bild. Jag vet att jag ibland når fram. Genom boken Blir världen bättre, har vi nått säkert tjugo-trettiotusen elever och lärare med en mer faktabaserad bild. Men det räcker inte för att mota flodvågen av desinformation eller i var fatt snedvriden information.

Så länge vi inte tror att världen kan bli bättre, så länge vi inte tror att det blir bättre när vi gör rätt saker, så kommer ingen orka försöka att förändra något.

Det här inlägget postades i Blogg-inlägg. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Världen har blivit bättre – fatta det!

 1. Erik Ederwall skriver:

  Jag tänker bara att det är logiskt att man gissar fel..
  Eftersom man vet att man själv har det mycket bättre vill man i alla fall inte gissa att deras problem skulle vara mindre än de kanske är. Det skulle vara förmätet att underdriva, liksom.
  Och hänger det inte ihop med att vi inte tror att vi gör rätt saker. Att vi ger för lite. Bryr oss för lite…
  Håller helt med om vikten av fakta! Vill bara försvara oss nittio procent…

 2. SL skriver:

  Nej, visst är det så. Det är inte alls ologiskt och jag menar inte att folk är dumma. Och i första hand är det inte fråga om okunskap utan förutfattade meningar om världen. Dessa fördomar kommer nog från de bilder vi regelbundet serveras, att resten av världsn har det sämre, att det bara är krig, katastrofer och problem.

  Sen finns det naturligtvis den mekanismen du beskriver, att man inte vill framstå som rik och dryg och inte fatta att det finns problem.

  /Staffan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s