Om det vore val idag

46,4 procent av rösterna kan räcka för egen majoritet i riksdagen.

Idag presenterades två nya opinionsundersökningar, en från yougov och en från demoskop. Siffrorna rapporteras i procent av de tillfrågade och ska ge en bild av hur svenska folket skulle rösta om det vore val idag.

Skärmavbild 2013-02-11 kl. 10.54.23

Enligt rapporteringen visar båda undersökningarna att de rödgrönas ledning ökar marginellt, men att SD fortfarande har en vågmästarroll. Men om man ser vilken mandatfördelning i riksdagen detta resultat skulle få blir konsekvenserna mer dramatiska.

Skärmavbild 2013-02-11 kl. 11.01.38

Eftersom både centern och kd hamnar under 4%-spärren enligt yougov så skulle alliansen, dvs de kvarvarande m och fp bara få 131 av riksdagens 349 mandat och de rödgröna skulle tillsammans få 175, dvs majoritet på 50,1 procent av mandaten.

I demoskops undersökning klarar sig dock kd precis över gränsen, får 16 ledamöter i riksdagen och utplånar därmed de rödgrönas majoritet.

Att det skulle göra sd till vågmästare är dock en felaktig slutsats, om de rödgröna skulle bilda regering skulle de bara behöva få med ett parti till på sina förslag och sannolikheten att det skulle bli sd som bestämde är väldigt liten. Såväl m, kd och fp ligger närmare till hands.

EDIT: Det är ju inte säkert att nuvarande blockuppdelning är aktuell efter valet. Här är mandatfördelningen för några andra alternativ om någon av dagens två opinionsresultat skulle bli valresultat.

Skärmavbild 2013-02-11 kl. 11.28.58

175 mandat behövs för majoritet.

 

Det här inlägget postades i Blogg-inlägg, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s