Mer av biståndet till annat?

Sverige avsätter varje år en procent av den beräknade nationalinkomsten till bistånd. Från den procenten (som i senaste budgeten uppgick till 38 miljarder kronor) dras vissa kostnader som biståndsgivarländerna kommit överens om ska kunna ”räknas som bistånd”. Det kan vara kostnader för skuldavskrivningar (0 kr i år) EU:s bistånd eller kostnader för flyktingmottagande.

Idag meddelade Anders Borg till Sveriges Radio att mer pengar bör räknas av från biståndsbudgeten för att betala flyktingmottagande i Sverige. Borg förklarar bland annat följande:

– Vi har ju haft en väldigt kraftig ökning av biståndet. Eftersom vi har en-procentsmålet så betyder ju det att det har tillförts mångmiljardbelopp under vår period till biståndet. En del är att vi har haft en ökad flyktinginvandring från länder, en flyktinginvandring som kan räknas som bistånd.

Förslaget fick genast kritik från Centerpartiet och Kristdemokraterna. Men hur mycket handlar det om? Hur stor del av biståndsbudgeten går egentligen till bistånd?

Skärmavbild 2013-03-05 kl. 19.49.19

Sant är att biståndsbudgeten har  ökat kraftigt under 2000-talet. Men andelen av detta som går till andra områden än bistånd har vuxit snabbare. Sedan 2009 står avräkningarna för om inte hela så en stor del av ökningen.

Skärmavbild 2013-03-05 kl. 16.31.34Sedan 2009 har biståndsdelen totalt sett fått ökade anslag med 1,5 miljarder kronor (utslaget på fyra år) medan avskrivningarna under samma period ökat med 6 miljarder kronor totalt sett. Den allra största delen av detta är kostnader för flyktingmottagande.

I den senaste statsbudgeten uppgår således den totala biståndsbudgeten till 38 miljarder kronor, vilket motsvarar en procent av BNI. Av detta är nästan 7 miljarder eller 18 procent avräkningar för kostnader inom andra politikområden.

Kostnaden för flyktingmottagande, den del som Borg nu vill öka, utgör idag nästan 4,5 miljarder kronor eller 12 procent av budgeten.

Det här inlägget postades i Blogg-inlägg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s