Hur litet är Cyperns stödpaket?

I går enades Euro-länderna om ett stödpaket till Cypern på 10 miljarder Euro. Det är inte klart om detta paket kommer att räcka. Hur mycket är 10 miljarder om man jämför med annat?

För det första kan man slå fast att det är betydligt mindre än många av de andra stödpaketen vi har sett de senaste åren. Såväl stödet till Irland och Grekland var minst tio gånger större än vad Cypern hittills lovats.

Jämför man 10 miljarder Euro med det internationella biståndet, ser vi dock att det är betydligt mer än något enskilt land fått i bistånd. Afghanistan som fick mest bistånd 2011 tog emot mindre än halva Cyperns räddningspaket. Afghanistan är ett av världens fattigaste och trasigaste länder med en befolkning 35 gånger större än Cypern.

Om vi lite slarvigt räknar om 10 miljarder Euro till 12,8 miljarder dollar i diagrammet nedan ser vi tydligt skillnaden.

Skärmavbild 2013-03-27 kl. 14.29.28

10 miljarder Euro är ungefär lika mycket som biståndet till hela Syd- och Centralasien och mer än det dubbla biståndet till Mellanöstern.

Man ska förvisso ska vara noga med att Cyperns stödpaket inte i övrigt kan jämföras med utvecklingsbistånd, Cypern får lån, det mesta av biståndet är gåvor. Jämförelsen kan dock vara intressant för att förstå storleken.

Länderna i diagrammet ovan är de största biståndsmottagarna under 2011. Ett land betydligt längre ner på listan är Malawi, ett av världens fattigaste länder. Om vi summerar allt bistånd Malawi fått sedan 1960, blir summan runt 13 miljarder dollar, ungefär lika mycket som stödpaketet Euro-länderna enades om i måndags.

Skärmavbild 2013-03-27 kl. 14.30.15

Biståndet som går till att bekämpa hiv/aids är ungefär 7 miljarder dollar per år och det ska täcka förebyggande arbete liksom vård och behandling, inklusive bromsmediciner.

Jag säger inte att stöd till Euro-länderna är onödigt eller icke önskvärt. Jag påstår heller inte att EU, USA och IMF lättvindigt hittar 100-tals miljarder dollar för att stödja länder och banker i finanskrisens spår.

Min poäng är dock att det ibland går att hitta otroliga summor till vissa typer av stöd och hjälp och till vissa saker, inte sällan där behoven är som allra störst, har vi inte ens råd med småsummor.

Det här inlägget postades i Blogg-inlägg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s