Sju grafer om dagens biståndsminskning

Idag presenterades regeringens vårbudget, den innebär att ytterligare 710 miljoner kronor tas från biståndet för att bekosta flyktingmottagande i Sverige. Det betyder att över 5,1 miljarder kronor, eller 13,5 procent av allt bistånd stannar i Sverige för att täcka upp migrationsverkets kostnader.

Men hur ser det ut i andra länder? Är Sverige bäst eller sämst i klassen?

1. Vi gör större avdrag än någon annan
Det finns ingen given definition om vad som får räknas som bistånd. Alla givarländer har tolkat regleran på sitt sätt och tar olika mycket från biståndet till flyktingmottagande. Några gör inget avdrag alls.

Det finns inga aktuella genomgångar på hur länderna tolkar reglerna, men klart är att Sverige ligger i överkant. Hos OECD finns data från 2011 från alla länder då såg det ut så här.

Sveriges avdrag från biståndet är högre än något land gjorde 2011 och större än 16 länder tillsammans.

2. Större andel av biståndet stannar i Sverige
Totalt sett i kronor och ören räknat ligger alltså Sverige högst, troligen även 2013. Ser man i procent av biståndet som stannar i landet blir talen ännu mer anmärkningsvärda.

Genomsnittet bland de övriga givarländerna har varit 2,5 procent under 2000-talet och Schweiz är det enda landet som varit över Sveriges nivåer enskilda år. 13,5 procent eller mer än var sjunde biståndskrona blir aldrig bistånd.

Skärmavbild 2013-04-15 kl. 13.14.50

3. Trenden är kraftigt ökande
Sverige tillhör alltså de länder som tar mest från biståndet för att täcka inhemska kostnader för flyktingmottagande. Uttaget har dessutom ökat kraftigt på senare år.

Fram till 2006 tog regeringen i genomsnitt 1 miljard från biståndet till flyktingmottagande. Från 2007 och framåt har summan ökat dramatiskt – för 2013 är avdraget mer än fem gånger så stort.

4. Ökningen kan INTE förklaras av fler flyktingar
Den stora ökningen av kostnaden brukar tillskrivas det ökade antalet flyktingar. Det stämmer förvisso att fler människor söker asyl idag än 2000, men summan som regeringen tar från biståndet har ökat dubbelt så mycket som antalet flyktingar.

Kurvorna följdes åt fram till 2006 sedan har kopplingen mellan antalet flyktingar och summan som tas från biståndet försvunnit. Det var tre gånger fler asylansökningar 2013 än 2000 medan summan som tas från biståndet är sex gånger högre.

5. Avdragen äter upp biståndsökningen…
Regeringen säger sig vilja värna 1-procentmålet i biståndet, dvs att en procent av intäkterna ska gå till bistånd. Ofta sägs det dessutom att miljarder kronor har tillförts biståndet under regeringens tid vid makten.

Som jag visade i en blogg-post förra veckan stämmer inte det. I och med de allt större avskrivningarna för bland annat flyktingmottagande går allt mindre del av de 1% vi kallar bistånd, till verkligt bistånd.

I och med att regeringen i dagens vårbudget tar ytterligare 710 miljoner kronor från biståndsbudgeten till flyktingmottagande så är andelen av biståndet som går till verkligt bistånd nu nere under 75 procent.

6. …som egentligen är en minskning
Det betyder också att det svenska internationella biståndet, trots kraftigt ökade intäkter sedan 2006 inte har ökat alls om man tar hänsyn till inflationen. I fasta priser har vi snarare minskat biståndet med totalt 2 miljarder sedan 2006. Det går tvärtemot den gängse bilden av svenskt bistånd.

7. Hur mycket är fem miljarder?
Avslutningsvis, 13,5 procent av det svenska biståndet går alltså till Sverige. Totalt sett fem miljarder kronor, hur mycket är det egentligen jämfört med andra delar av biståndet.

Fem miljarder är mer än vad de tio största mottagarländerna får i bistånd tillsammans och det är mer än vad hela FN-systemet normalt för från Sverige. Det är ungefär lika mycket som svenskarna skänker till välgörenhet, om man slår ihop alla organisationer som har ett 90-konto.

Det här inlägget postades i Blogg-inlägg. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sju grafer om dagens biståndsminskning

  1. Ping: En god kopp rättvisemärkt och redovisat kaffe | Anna Ek bloggar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s