Bluffen om att OECD påstår att alla i Sverige har fått det bättre

OECD-rapporten som igår och idag har skapat stor debatt om ökande klyftor i Sverige. Den visar att de relativa skillnaderna har ökat dramatiskt, snabbast av alla OECD-länder.

Som ett försvar för den förda politiken, eller för utvecklingen i Sverige, har många debattörer lyft fram det faktum om rapporten också påstår att de fattigaste trots allt får det bättre i Sverige, de menar att inkomsterna har ökat med 1 procent per år. Borgliga ledarsidor (bla DN, GP) liksom riksdagsledamöter och andra debattörer har flera gånger slagit fast att rapporten visar att de fattigare fått det bättre, en spridd text är ex. denna:

Björn Lindgren på Newsmill:
Den som orkar tränga ytterligare längre in i den statistiska myllan finner det mest intressanta i denna undersökning. I Sverige har inkomsterna ökat men en dryg procent per år sedan 2008 för de som har de lägsta inkomsterna. ”Ökade klyftor men alla får det bättre” vore en rubrik som gav en mer rättvis beskrivning av vad som faktiskt sker.
(Min understrykning)

Här är grafen från rapporten som verkar stödja det påståendet om att alla i Sverige har fått det bättre:

Skärmavbild 2013-05-16 kl. 12.34.07

Den visar att Sveriges inkomster vuxit nästan allra mest (bara Polen och Slovakien mer) att de rikaste 10% (vit fyrkant) har ökat inkomsterna med 4% årligen och de fattigaste 10% (blå prick) med 1% årligen.

Alltså om även de fattigaste fått det bättre sedan 2007, vad är då problemet. Jo, att det inte stämmer. Om man följer noten så ser man att: ”2007 refers to (…) 2008 for Sweden” så när det i rubriken står mellan 2007-2010 ska man veta att data bara kommer från 2008-2010.

Spelar det någon roll, ja väldigt. Det är sant att inkomsterna för de fattigaste ökade med 1,4 procent 2009 och 2010 – men året innan sjönk de med 10%.

Skärmavbild 2013-05-16 kl. 12.31.50

Hade rapporten menat 2007 när de skriver 2007, och rapporterat tal för Sverige på samma sätt som för övriga hade inkomsterna för de fattiga inte alls ökat med 1 procent årligen utan minskat med 2 procent årligen.

Man kan ta många diskussioner om fattigdom och ojämlikhet men att påstå att att alla har fått det bättre är helt enkelt inte korrekt.

Det här inlägget postades i Blogg-inlägg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s