– Oj, vi tog visst en halv miljard för mycket från biståndet i våras

Ni som läst den här bloggen under året har läst att Sverige är det land som tar mest pengar från biståndet för att bekosta flyktingmottagande i det egna landet. I budgeten för i år tog vi först 4,5 miljarder kronor från biståndet till statsbudgeten, pengar som sedan kunde användas till att bekosta flyktingmottagandet. Inget annat land är så kreativa i beräkningen av hur mycket av flyktingmottagande som ska räknas som bistånd.

Ni minns också att regeringen i vårbudgeten ökade detta avdrag med ytterligare 707 miljoner eftersom det beräknade antalet flyktingar till Sverige under 2013 hade ökat från 41.000 till 54.000, en ökning med 13.000 flyktingar.

Dessa 700 miljoner togs i första hand från olika FN-organ, något som kritiserats av många, bland annat professor Hans Rosling och flera folkrörelser i Sverige.

Nu kommer nästa twist i historien. Migrationsverket tror inte längre att det kommer 54.000 flyktingar till Sverige. Prognosen nu, när mer än halva året har gått är 45.000, dvs en ökning med 4.000 flyktingar jämfört med höstbudgetens prognos, inte 13.000. (Prognosintervallet beräknas till 41.000-49.000 så det är faktiskt inte säkert att det blir en ökning från höstbudgetens prognos överhuvudtaget).

(Läs migrationsverkets skrivelse till regeringen här)

Det betyder att regeringen tog i runda slängar en halv miljard för mycket från biståndet till FN-organen, och att de pengarna inte alls kommer gå till flyktingmottagande utan rakt in i statskassan.

En halv miljard kronor är ändå mycket pengar i händerna på UNFPA (där de går till preventivmedel till fattiga kvinnor) eller GAVI (vaccin till fattiga barn).

Så den naturliga frågan till Gunilla Carlsson och Anders Borg: nu när det visar sig att beräkningen var fel – att det inte kom 13.000 extra utan 4.000 – ger ni tillbaka en halv miljard till FN-systemen i höstbudgeten, något annat kan väl inte vara rätt?


Ps. Kostnaden för 9.000 flyktingar (som regeringen räknade fel på) är enligt regeringens egna beräkningar egentligen 960 miljoner kronor. Men av någon anledning använde de en annan godtycklig beräkning i vårbudgeten, där det nya avdraget beräknades med halva flyktingkostnaden varför den verkliga summan som gick rakt in i statskassan ”bara” blir en halv miljard kronor.

Ps. Man ska komma ihåg att den nya prognosen är byggd på årets trend det första halvåret, hur det kommer att fortsätta utvecklas får vi helt enkelt se. Möjligen kan det goda beslutet att ge asylsökanden från Syrien permanent uppehållstillstånd, öka antalet asylansökningar, men det är inte troligt att det vänder trenden.

Det här inlägget postades i Blogg-inlägg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s