Sveriges bedrägliga klimat-formel

Regeringens linje i klimatfrågan har allt sedan det internationella fiaskot i Köpenhamn varit att Sverige gör tillräckligt. Men när statsministern i dagens riksdagsdebatt driver den linjen vidare gör han det med bedräglig användning av statistik.

”Utsläppen i Sverige har minskat, vi har hittat formeln för att öka tillväxten och samtidigt sänka utsläppen av koldioxid.”

Formeln är tyvärr att exportera utsläppen till andra länder. Att köpa produkter och livsmedel som produceras på andra håll och som där orsakar utsläpp. Men Sverige och Kina finns i samma biosfär. Och att släppa ut skiten i Kina i stället för i Sverige blir ingen skillnad.

Det är en mycket dålig formel.

Skärmavbild 2013-10-16 kl. 10.47.28

När vi lägger till utsläppen av växthusgaser av vår konsumtion som sker i andra länder (där varorna idag produceras) ser vi att vi inte går åt rätt håll. Tvärtom orsaker vi ökade utsläpp. Det sker bara inte inom Sveriges gränser.

Uppdelat när man delar upp utsläppen inom och utanför landets gränser blir skillnaden tydlig. Statsministern har rätt i att utsläppen i Sverige har minskat med 20%, men utsläppen av svensk konsumtion i andra länder har ökat med 57%. Totalt sett betyder det en ökning med 15% sedan början av 90-talet.

Skärmavbild 2013-10-16 kl. 10.47.50

 

Talen kommer från Naturvårdsverket, regeringens egen myndighet med ansvar för att följa upp miljömålen i Sverige. Kanske dags att lyssna på sig själv Sverige.

Det här inlägget postades i Blogg-inlägg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s